Waarom deze challenge
Het klimaat verandert. Wij merken dat bijvoorbeeld doordat de temperatuur stijgt, er langere periodes zijn van droogte en er vaker sprake is van heftige stortbuien. Onder andere door de klimaatverandering, maar zeker ook doordat de natuur minder gevarieerd wordt en vervuild is door allerlei stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, hebben insecten het moeilijk, loopt het bodemleven terug en vinden ook vogels moeilijker voedsel. Dit is ook zichtbaar in de eigen tuin of op het eigen terras/balkon. Een duurzaam of ecologisch ingerichte tuin helpt om de gevolgen van klimaatverandering beter te kunnen opvangen en bevordert de biodiversiteit. Bovendien stimuleert het werken in de tuin de verbinding met de natuur. Het lokt vogels en insecten, waardoor er meer te beleven en te genieten is. Zo werken we mee aan een duurzame stad Hoorn. En het is nog leuk ook!!
Voor wie
Deze challenge is voor iedereen die wil bijdragen aan een groene, bio-diverse woonomgeving. Je kunt meedoen als je een tuin hebt, een balkon of terras, een geveltuin. De grootte maakt niet uit.
Er zijn prijzen beschikbaar in twee categorieën:
- Deelnemers die een zo goed als volledig duurzaam ingerichte eco-vriendelijke tuin, balkon of terras hebben
- Deelnemers die in de wedstrijdperiode aansprekende stappen hebben gezet in het duurzamer en eco-vriendelijker maken van hun tuin, balkon of terras
Wat is een klimaat- en ecovriendelijke tuin
Een duurzame of ecologisch tuin heeft onder andere één of meer van de volgende kenmerken:
- Wateropvang: een ecotuin is in staat om water op te vangen bij stortbuien en heeft een waterbuffer voor periodes met droogte. Denk aan een goede verhouding tussen verharding/tegels en groen, het gebruik van wateropvang door regenton of wadi.
- Er zijn voldoende van nature in Nederland voorkomende biologisch gekweekte planten, struiken en of bomen te vinden, die zo gekozen zijn dat er het grootste deel van het jaar bloeiende soorten zijn voor de voedselvoorziening van o.a. insecten.
- Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bemesting en bestrijding.
- Andere materialen en meubilair, zoals bijvoorbeeld borderafscheiding, tuinmeubilair zijn van duurzame materialen. Hout is fsc-gecertificeerd.
- Er zijn insectenhotels, vogelhuisjes, hommel- en/of egelhotels te vinden.
- 's Winters zijn er hoopjes bladeren te vinden waarin insecten een overwinteringsplaats vinden en vogels kunnen scharrelen.
- Wellicht is er ook een composthoop of wormenhotel.
- Struiken met eetbare vruchten (bessen, bramen o.i.d.) of een plekje om zelf groente te telen
HOE WERKT DE CHALLENGE
Alle inwoners van de gemeente Hoorn met een tuin, balkon of terras kunnen meedoen. Aanmelden gaat via het contactformulier. Om mee te dingen voor de prijzen die in september worden uitgereikt, is de uiterste aanmelddatum 15 juni 2024
- De challenge begint rond eind maart en loopt tot eind september
- Na aanmelding ontvang je van de organisatie een mail over wat verder nodig is voor de aanmelding. Dat zijn in ieder geval: enkele foto's van de situatie nu, een korte motivatie van de aanmelding, een korte beschrijving van je ideeën/plannen. Iemand van de organisatie neemt, indien nodig, ook nog even persoonlijk contact op.
- De aanmeldingsperiode wordt verdeeld in vier periodes. Uit de aanmeldingen van iedere periode wordt er één getrokken die een kleine attentie ontvangt. Deze deelnemer heeft vooraf aangegeven open te staan voor een artikel in het Hoorns Weekblad.
- Gedurende de challenge kunnen de deelnemers via mail advies vragen aan de organisatie.
- Iedere deelnemer zendt gedurende de challenge af en toe een foto in van de voortgang en/of het resultaat van de werkzaamheden. Deze foto's worden ter inspiratie geplaatst op deze website en op de Facebook-pagina van Klimaatburgemeester Hoorn. Foto's blijven eigendom van de organisatie..
- Voor 15 september zenden de deelnemers foto's in van het eindresultaat met een korte beschrijving van de ondernomen acties, eventueel ondervinden moeilijkheden en gevonden oplossingen.
- Op basis hiervan maakt de jury een voorselectie. Deze deelnemers worden bezocht, waarna de winnaars worden bepaald. De beslissing van de jury is bindend.
Wil je je aanmelden of meer informatie, ga dan naar het contactformulier.